wtorek, 5 lipca 2016

Udka z piekarnika

Moje ulubione mięso z kurczaka to udka. Dzisiaj przygotowałam pieczone w piekarniku w zalewie z sosu sojowego i miodu, a całość posypana rozmarynem. Było bardzo smaczne i zniknęło również bardzo szybko. Mięso podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora i pomidorów.
Inne przepisy na różne rodzaje mięs znajdziecie tutaj


Składniki
15 szt podudzi z kurczaka
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki miodu
1 łyżka rozmarynu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
3 łyżki oleju
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku

Udka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Sos sojowy wymieszać z miodem i pieprzem. Do pojemnika przełożyć udka i zalać zalewą miodową.
Obtoczyć dokładnie mięso z każdej strony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Odstawić do lodówki na 2 godziny
Cebulę pokroić na ósemki, czosnek pokroić i rozłożyć wszystko między mięsem. Całość polać olejem posypać rozmarynem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut, a następnie wlać 1/4 szklanki wody i piec ponownie około 1 godziny. w razie potrzeby uzupełnić wodę.








4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo często piekę tak udka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super uwielbiam takie udka, obiad idealny.

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie w domu palki z kurczaka to top1

    OdpowiedzUsuń