niedziela, 10 lipca 2016

Zupa z ogórków małosolnych z ryżem

Zupa z ogórków małosolnych. Smakuje inaczej niż tradycyjna zupa z kiszonych ogórków, ale jest również smaczna. Koniecznie spróbujcie i przygotujcie na obiadek.
Moja rodzinka nie przepada zbytnio za zupami, ale od czasu do czasu gotuję. Na moim blogu znajdziecie również inne pomysły na zupy. Te tradycyjne jak rosołki, pomidorowe, ale również i takie z cykorii z omletem, czy inne . Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj


4 skrzydełka z kurczaka
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 słoik litrowy ogórków małosolnych
100 g ryżu
200 ml kwaśnej śmietany
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
sól
pieprz

Do garnka włożyć , skrzydełka z kurczaka  i zalać 3 litrami wody. Gotować  około 30 minut.
Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w drobną kostkę.
Do wywaru dodać starte i pokrojone warzywa, wsypać ryż oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut .
Ja śmietanę dodaję już na talerzach.

zupa z ogórków małosolnych z ryżem

4 komentarze:

  1. niezbyt lubię zupy ogórkowe-ale pokażę mamie przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie widziałam, ani nie robiłam takie zupki. Super przepis.
    Bardzo lubię ogórki małosolne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama robi zupę z ogórków małosolnych i przyznaję, że choć za zupami nie przepadam to jednak tą zjadam bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię wywar /duży gar/ np.nóżek wieprzowych i każdego dnia z części robię zupę. Przepis fajny wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń