niedziela, 19 marca 2017

Łopatka duszona w rękawie z kapustą

Łopatka duszona w rękawie wraz z kapustą to moja propozycja na pyszny niedzielny obiad.
Mięciutka, soczysta, smaczna porcja mięsa. Kapusta uduszona z mięsem jest wspaniałym dodatkiem do obiadu.
Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne propozycje na dania mięsne.
Zapraszam i polecam!



Składniki
1 mała główka kapusty białej
1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
1 duża cebula
sól
pieprz
1 łyżka majeranku
papryka słodka
2 liście laurowe
4 ziela angielskie

Kapustę poszatkować, oprószyć lekko solą i wygnieść dobrze rękoma.
Wymieszać z cebulą pokrojoną w piórka i pieprzem.
Włożyć kapustę do rękawa do pieczenia.
Łopatkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Oprószyć z każdej strony mięso solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem.
Ułożyć mięso na kapuście w rękawie i obłożyć go po bokach kapustą.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie.
Rękaw związać i wykałaczką zrobić na górze dwie dziurki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 2 godzin (piekłam z termoobiegiem)

łopatka duszona w rękawie z kapustą

4 komentarze:

  1. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Babko /patrz wyżej/ mam 1,5 karkówki i wszystkie pozostałe składniki. Jaki to daje smak bo zazwyczaj daję gotowe przyprawy cebulę opiekam zalewam wodą i gotuję no duszę pod przykryciem.

    OdpowiedzUsuń
  3. ehh już wyobrażam sobie ten zapach..:)

    OdpowiedzUsuń