sobota, 10 czerwca 2017

Murzynek z truskawkami

Sezon na truskawki, a więc pojawiają się przepisy z tymi pysznymi owocami. Upiekłam murzynka, ale dodatkowo z truskawkami. Możecie do tego ciasta wykorzystać dowolne owoce sezonowe.
Proste do zrobienia, szybkie rewelacyjne w smaku ciacho. Ciasto, które zawsze się udaje.
Może skusicie się i upieczecie takiego murzynka.
Polecam!!

Składniki
2 szklanki mąki pszennej
250 g masła
1,5 szklanki cukru
5 jajek
1/3 szklanki wody
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg truskawek
cukier puder do oprószenia

Masło, cukier, kakao i wodę podgrzewać na wolnym ogniu stale mieszając. Gotować około 2-3 minuty.
Masę schłodzić i do zimnej wbić żółtka po czym wszystko zmiksować.
Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie wymieszać z ciastem.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem i wlać ciasto.
Na wierzchu ułożyć truskawki. Małe w całości, a większe przekroić na pół.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.




2 komentarze:

  1. A moja babka będzie piec w/w murzynka dziś 31.10.2017r. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń