sobota, 4 listopada 2017

Poduszkowiec - ciasto

Ciasto poduszkowiec. Skąd taka nazwa? Po upieczeniu na cieście tworzą się wypukłe kwadraty w kształcie poduszeczek. Ciasto czekoladowe w połączeniu z serem jest bardzo smaczne, łatwe do przygotowania i efektownie wygląda.
Może i Wy skusicie się na upieczenie tego placka.
Polecam!
W zakładce CIASTA znajdziecie więcej przepisów na różne rodzaje ciast.


Ciasto
6 jajek rozm M
250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
150 ml oleju
120 ml wody
3 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady

Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej, wodę i ponownie zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do masy jajecznej. Zmiksować.
Czekoladę rozpuścić i dodać do ciasta. Wymieszać do połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wlać ciasto.

Ser
300 sera twarogowego
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru

Ser zblendować, dodać cukier i budyń. Wszystko wymieszać dokładnie.
Do rękawa cukierniczego nałożyć ser i wycisnąć na ciasto tworząc kratkę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut.
Do tzw suchego patyczka.


ciasto poduszkowiec


12 komentarzy:

  1. Jutro muszę zrobić. Ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. a mi ser wpłynął do środka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może zbyt rzadki ser. Z twarogiem tak się nie stanie

      Usuń
  3. "Jajka zmiksować z cukrem." A jaki i ile ma być tego cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3/4 szklanki cukru kryształu. Dziękuję już dopisałam

      Usuń
  4. Wsypać proszek budyń czy ugotowac budyń i zmieszać z serem?

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda super ! musi być pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszedł mi bardzo niski ��

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj zrobiłam. PYCHA!!!!

    OdpowiedzUsuń