wtorek, 8 maja 2018

Naleśniki z serkiem wiejskim

Naleśniki z serkiem wiejskim lub serkiem grani. Mają troszkę inny smak, ale są bardzo delikatne i puszyste.
Swietnie smakują z serem na słodko , dżemem lub prażonymi jabłkami. Na wierzchu proponuję polać polewą owocową  czekoladą lub syropem klonowym.
Po inne przepisy na smaczne naleśniki i placki zapraszam na bloga do zakładki naleśniki i gofry.
Jeżeli przygotowaliście Państwo potrawę z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.


4 jajka
400 g serka wiejskiego
300 g  mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
cukier według własnego smaku
2 łyżki oleju
1/2 szklanki mleka
olej do smażenia

Jajka zmiksować z serkiem i cukrem, a następnie dodać mleko, olej, mąkę i budyń śmietankowy.Wszystko zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
Patelnię smarować delikatnie tłuszczem i wlewać ciasto rozprowadzając go po patelni na cienki placek.
Smażyć z dwóch stron na rumiano.


2 komentarze:

  1. Zapamiętałem przepis i uwzględnię przy następnych naleśnikach

    OdpowiedzUsuń