wtorek, 21 sierpnia 2018

Trójkąty kruche - ciastka

Bardzo kruche, bardzo smaczne i bardzo szybkie do zrobienia ciastka. Pieczone w formie na tartę. Tutaj najlepsza będzie forma z wyjmowanym dnem. Niestety takiej nie posiadam i zrobiłam w szklanej. Proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji, bo miłośnicy kruchych ciast uwielbiają te ciastka i znikają one w ekspresowym tempie.
Skorzystałam z przepisu Marthy Stewart, która piekła te ciastka w jednym z programów telewizyjnych.
Nie zawiodłam się i Wam również polecam.

Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki cukru pudru
220 g masła

Masło utrzeć na gładko, dodać cukier puder, mąkę i sól. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto.
Formę na tartę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto na dno bez boków.
Przyłożyć papierem do pieczenia i wyrównać ciasto dnem szklanki. Całość musi być równa i gładka.
Odwrotną stroną noża nie przecinając ciasta zaznaczyć 8 równych trójkątów. Patyczkiem do szaszłyków zrobić w każdym trójkącie 9 dziurek.
Schłodzić ciasto w lodówce przez około 30 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około 1 godzinę. Ciasto musi być rumiane.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i pokroić nożem po śladach na 8 części.





2 komentarze: