niedziela, 2 września 2018

Lepionki -bułki

Dzisiaj mam dla Was bardzo smaczne bułki drożdżowe lepionki.
Koniecznie upieczcie, bo u mnie w domu zrobiły furorę. Wspaniale smakują posmarowane z wierzchu masłem i dżemem podane ze szklanką mleka lub kakao.
Idealne do szkoły dla dzieci na drugie śniadanie.
Więcej przepisów na bułki znajdziecie na moim blogu tutaj.
Jeśli skorzystacie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Zdjęcia Waszych potraw również mile widziane.


Składniki
150 ml ciepłej wody
100 g mleka
100 g cukru
80 g roztopionego masła
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 białko (żółtko do posmarowania bułek)

Do ciepłej wody wkruszyć drożdże dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.
Wszystko wymieszać dokładnie i odstawić aż rozczyn zacznie rosnąć.
Mąkę wsypać do miski, wlać ciepłe mleko, dodać cukier, białko, roztopione masło oraz wyrośnięte drożdże.
Wszystko wymieszać łyżką i zagnieść na gładkie ciasto. Bardzo dobrze wyrobić, powinno odklejać się od rąk.
Można ciasto wyrabiać w mikserze hakiem.
Z ciasta uformować kulę i włożyć do miski. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ponownie zagnieść ciasto i uformować wałek.
Podzielić go na 12 części (zależy od tego jak duże chcemy mieć bułki)
Każdy kawałek rozgnieść palcami na płasko lekko rozwałkowując na grubość około 1cm.
Ułożyć bułki na blaszce wyłożonej papierem i w każdej palcem ponaciskać dołki na całej powierzchni.
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Każdą bułkę posmarować  rozbełtanym żółtkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15-20 minut aż będą rumiane.
Studzić na kratce.




lepionki -bułki




2 komentarze: