piątek, 23 października 2015

Karkówka z cebulą

Na moim blogu przepisów na karkówkę jest bardzo dużo. Zresztą nie tylko na to mięso. Jak pewnie zauważyliście, mięsnych przepisów jest najwięcej. Jednak nie tylko takie przepisy znajdziecie, ale wiele innych.
Polecam Wam do tego mięska surówkę z kapusty pekińskiej z rzodkiewką  , którą ja przygotowałam również do tego dania. Oczywiście ziemniaczki pieczone lub takie z wody.
Pyszny obiadek.

Składniki
700 g karkówki wieprzowej bez kości
4 duże cebule
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra

Mięso pokroić na grubsze plastry, a następnie je lekko rozbić.
Każdy kotlet oprószyć solą, pieprzem i papryką ostrą i słodką.
W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć na rumiano każdy kotlet z dwóch stron.
Kiedy będą już rumiane wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę na złoty kolor na koniec lekko posolić.
Na talerz wyłożyć karkówkę i na wierzch wyłożyć podsmażoną cebulę.

karkówka z cebulą

5 komentarzy:

  1. Pyszności, ja też lubię kombinować z mięskiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. karkówka to baaardzo dobre mięcho :) i wdzięczne, tez je w domu bardzo lubimy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest pyszne i my już to wiemy:) W podobny sposób przyrządzamy mięsko. Różnica jest tylko taka, że mięso pieczemy razem z dużą ilością cebuli:) Pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mi narobiłaś smaku tym obiadkiem :)

    OdpowiedzUsuń