piątek, 21 lipca 2017

Mleczna kanapka

Ciasto mleczna kanapka, polecam wszystkim.
Biszkopt przełożony kremem na bazie mleka w proszku. Rewelacyjny smak. Bardzo szybko znika z talerzy. Szczególnie ulubione ciasto dzieci. Ostatnio bardzo popularne w sieci. 
Postanowiłam się skusić i ja. Jeśli nie próbowaliście to koniecznie musicie upiec.
Polecam!


Ciasto
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 25x32 cm wyłożyć papierem . Tylko dno.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.

Krem
3/4 szklanki mleka 
1/2 szklanki cukru
250 g masła
2,5 szklanki mleka w proszku

Mleko z cukrem zagotować i wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, wlać mleko, wsypać mleko w proszku i zmiksować.

Ciasto przełożyć kremem.

Polewa
100 g czekolady mlecznej
5 łyżek mleka

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem i wymieszać
Polać wierzch ciasta.
Schłodzić w lodówce.

mleczna kanapka

5 komentarzy:

  1. i ja będę musiała spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Czy zamiast tradycyjnego mleka w proszku moze byc mleko granulowane?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo chłodzimy w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwie trzy godziny, jeśli domownicy są w stanie tyle wytrzymać nie podjadając :)

      Usuń