niedziela, 9 września 2018

Chrupiące ciastka orzechowe

Chrupiące orzechowe ciastka. Idealne do herbaty lub kawy.
Skorzystałam z przepisu Marthy Stewart, która piekła te ciasteczka w jednym ze swoich programów na szklanym ekranie.
Polecam Wam ten przepis, bo ciastka są rewelacyjne.
Więcej przepisów na różnego rodzaju ciastka znajdziecie na moim blogu. Szczególnie polecam chrupiące owsiane ciasteczka , a także  trójkąty kruche ciastka

Składniki:
1/2 szklanki posiekanych orzechów (dałam włoskie i nerkowce)
220 g masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
szczypta zmielonych goźdżików
szczypta gałki muszkatołowej


Masło utrzeć z cukrem
Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać wraz z gożdzikami, gałką muszkatołową, posiekanymi orzechami i solą. Wszystko wsypać do utartego masła i wyrobić na jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części i każdą część lekko ugnieść i zawinąć w folię.
Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 5mm i wyciąć foremkami kółka.
W każdym ciastku patyczkiem do szaszłyka zrobić pięć dziurek.
Ułożyć ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach C przez około 12 minut.
Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce .

chrupiące ciastka orzechowe


3 komentarze:

  1. nie ma to jak chrupiące ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pochrupałabym ;) Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie wyglądają i nie trzeba dodawać jajka co dla mnie jest ważne.🙂

    OdpowiedzUsuń