poniedziałek, 17 czerwca 2019

Czarna soczewica z brokułem

Próbowaliście kiedyś czarnej soczewicy? Jeśli nie to  koniecznie musicie wypróbować.
Dzisiaj mam dla Was przepis najlepszy na upały. Nie wymaga dużo pracy i przygotowań, a danie jest smaczne i syte. Pięknie się prezentuje na talerzu.
Koniecznie przygotujcie i podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach.

Składniki:
1 szklanka czarnej soczewicy
4 jajka
2 duże pomidory
1 średni brokuł
1 cebula
Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać ugotowaną soczewicę i przesmażyć chwilę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w ósemki.
Brokuła ugotować w posolonej wodzie i odcedzić. Podzielić go na różyczki. Pomidory pokroić na kawałki.
 Sos
100 g śmietany
2 łyżki majonezu
½ pęczka koperku
sól
pieprz
2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Na półmisku ułożyć soczewicę, jajka, pomidory i brokuła Wszystko polać sosem.


4 komentarze:

  1. Lubię zaglądać do Kuchni z Uczuciem, soczewicy nigdy nie jadłem no to wpisałem na karteczkę zakupów spróbuję zrobić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj to musi być pyszne, brokuł to chyba moje ulubione warzywo, a jeszcze tak podane:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłem soczewicę i wyszła pyszna nawet kapryśne maluchy zajadały ze smakiem. Dzięki ps. więcej takich przepisów

    OdpowiedzUsuń