niedziela, 18 stycznia 2015

Curry z wieprzowiny -SHIKAR KARI


Danie dla miłośników kuchni hinduskiej.
Pikantne, ale bardzo aromatyczne i smaczne.


Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
1 duża cebula
2 szklanki ciepłej wody
1 papryczka chilli bez pestek
1/2 łyżeczki zielonego kardamonu mielonego
1 łyżeczka nasion kolendry
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 cytryny
sól,pieprz
1 łyżka masła klarowanego

Wykonanie

Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm, oprószyć je delikatnie solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
W rondlu rozgrzać masło klarowane i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka.
Do podsmażonej na rumiano cebuli dodać posiekaną papryczkę chilli, kardamon, imbir, cynamon
i wyciśnięty sok z cytryny, a następnie mięso.
Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć aż mięso będzie rumiane.
Wlać wodę i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Podawać z ryżem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz