sobota, 10 stycznia 2015

Deser truskawkowy


Warstwa truskawkowa:

400g truskawek (mogą być mrożone)
3 łyżki cukru
1 cytryna (wyciśnięty sok)
1/2 galaretki truskawkowej

Truskawki oczyszczone z szypułek rozgnieść i włożyć do rondelka.
Zagotować wraz z cukrem i sokiem z cytryny.
Zdjąć z palnika wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.

Warstwa śmietanowa:

250g śmietany kremówki 36%
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru (lub wg własnego smaku).

Schłodzoną śmietanę ubić mikserem  na sztywno. 
Dodać cukier i serek mascarpone i jeszcze chwilkę ubijać.

W pucharkach układaj warstwami.
Udekoruj paskami czekolady.


8 komentarzy:

  1. Bardzo prosty a jednocześnie pyszny deser.
    Często robię takie desery proste.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki deserek to ja na walentynki proponuję, super jest!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można wykonać ten deser dzień wcześniej czy zaraz zaraz przed podaniem?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można zrobić ten deser dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń