wtorek, 3 marca 2015

Surówka z białej kapusty

Składniki:
1 mała główka białej kapusty
1 marchewka
1 czerwona papryka
1 cebula
sól
1/2 pęczka natki pietruszki


Sos:
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cząbru
sól, pieprz

Kapustę drobno poszatkować.
Cebulę obrać i drobno pokroić.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Paprykę pokroić w kostkę
Wszystko razem wymieszać i doprawić solą.

W kubeczku przygotować sos.
Wszystkie składniki razem wymieszać i zalać warzywa.
Dokładnie wymieszać.
Posypać posiekaną natką pietruszki.
Surówka jest smacznym dodatkiem do obiadu.



21 komentarzy:

  1. Mniam, mniammm...troszkę inna niż nasza ale bardzo fajna surówka.z białej kapusty:) obowiązkowo do wypróbowania :)
    pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam, a to samo zdrowie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj moja ulubiona, czosnku nigdy nie dodawałam, ale muszę spróbować! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Biała kapusta i wszelkiego rodzaju surówki z niej to nie tylko zdrowie i uroda zapewniona, ale i smak pyszny :) Z dodatkiem cząbru nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię wszelkie surówki, a z białej kapusty najbardziej. Smacznie i zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi smaka robisz, muszę popełnić jakąs surówkę , normalnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja ulubiona. Mogę ją jeść bez końca :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Warzyw nigdy nie za dużo :D
    Robimy podobną ale zamiast majonezu dajemy więcej jogurtu lub odrobinę musztardy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Doskonała, w sam raz jako dodatek do obiadku.

    OdpowiedzUsuń
  10. To jedna z moich ulubionych surówek do obiadu! Proste, tradycyjne przepisy czasem są niezastąpione

    OdpowiedzUsuń