piątek, 17 lipca 2015

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Uwielbiam wszelkie sałatki. W lodówce znalazłam dwie puszki tuńczyka i od razu wpadł mi pomysł na taką sałatkę z rybką. Na piątek będzie idealna.
Sycąca i smaczna. Polecam!

Składniki

2 szklanki ugotowanego ryżu na sypko
2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
1 duża czerwona cebula
3 pomidory
1 puszka kukurydzy
1 pęczek posiekanego szczypiorku

zalewa
3 łyżki ketchupu
2 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
pieprz


Wykonanie
Wszystkie składniki zalewy wymieszać i odstawić do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie ugotować ryż na sypko.
Tuńczyka odcedzić na sitku.
Cebulę i pomidory. pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać ryż z cebulą,kukurydzą, pomidorami i tuńczykiem, a następnie zalać zalewą i wymieszać .
Posypać szczypiorkiem i ponownie wymieszać.

śledź po cygańsku

11 komentarzy: