piątek, 4 września 2015

Crumble z kurczakiem i papryką

Lubicie crumble z owocami? Ja bardzo.
Tym razem jednak crumble z kurczakiem i papryką., czyli kurczak pod kruszonką. Świetna zapiekanka, sycące danie.
Upały minęły, piekarnik można odpalać i aż jest chęć do gotowania. Jednak doba powinna być dłuższa, bo czasami brakuje czasu.

Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
500 ml rosołu
1 duża cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka pomarańczowa
50 g tartego parmezanu
1/2 szklanki mąki
100 g masła
1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
sól
pieprz
płatki chilli

Piersi z kurczaka ugotować  w rosole około 10 minut. Ugotowane pokroić w kostkę .
W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Dodać papryki pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kawałki.
Wszystko przyrumienić, a następnie dodać pokrojonego kurczaka, ser i odrobinę bulionu, aby lekko rozrzedzić. (Dałam 1/4 szklanki.)  Doprawić solą, pieprzem i płatkami chilli.
Dusić około 5 minut.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć mięso z warzywami.
Do miseczki wsypać mąkę, pokrojone w kostkę masło i palcami rozcierać tak , aby powstała kruszonka.
Wymieszać z posiekanymi orzechami , doprawić solą, pieprzem i posypać wierzch zapiekanki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż góra będzie złocista i chrupiąca.

crumble z kurczakiem i papryką



8 komentarzy:

  1. Bardzo interesujące danie :) Ciekawy pomysł na podanie obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wytrawnego crumble to ja jeszcze nie jadłam... Genialny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No crumble z owocami to jasna sprawa ale taka wersja też jest bardzo ciekawa :D

    OdpowiedzUsuń