czwartek, 10 września 2015

Zupa dyniowa z jabłkiem.

Jesień do nas zawitała, a wraz nią warzywo takie jak dynia. Pokazywałam Wam ostatnio surówkę z dyni (przepis), a dzisiaj zupa, ale taka troszkę inna, bo z jabłkiem i lekko pikantna.
Rozgrzewa, świetnie smakuje. Na chłodne dni  jakie mamy obecnie idealna.

Składniki:
1 kg dyni (bez skóry i pestek)
2 średnie jabłka
2 marchewki
1 cebula
1,5 l wywaru warzywnego
2 średnie ziemniaki
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
ostre płatki chilli
200 ml śmietany kremówki
4 łyżki pestek z dyni
1 liść laurowy

Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
Dodać ziemniaki i marchewkę i chwilę smażyć, a następnie włożyć do garnka z gotującym się wywarem.
Dynię pokroić w kostkę i wrzucić do zupy, liść laurowy posolić i gotować do miękkości warzyw.
Na sam koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko i gotować 5 minut.
Wszystko zmiksować na gładko. Ponownie zagotować, doprawić płatkami chilli, pieprzem, solą 
Na talerzu dodać kleksa śmietany i posypać pestkami z dyni.

Zupa dyniowa z jabłkiem


9 komentarzy:

  1. Nie robiłam z jabłkiem, czas spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak. Już czas na dynię. Pyszna zupka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smakowita - spróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dynię ! A że już się pojawia w sklepach - jestem w euforii :) Z jabłkiem zupki jeszcze nie robiłam, więc chętnie wypróbuję ten patent :}

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda. Świetny przepis. Chętnie bym spróbowała, bo ciekawie skomponowałaś składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy zupę dyniową ale tylko na słodko z mlekiem i kluseczkami :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupa dyniowa to must have w sezonie jesiennym :)
    Z dodatkiem jabłka zapewne smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń