czwartek, 12 listopada 2015

Chałka z kruszonką

Wiecie jakie pieczywo najbardziej lubię?
Chałkę taką z kruszonką.  Do tego masełko i dżem, a do popicia zimne mleko.
Prawda, że pyszne śniadanie.
Chałka zawsze mi się kojarzy z domem rodzinnym. Często jedliśmy z bratem taką wdrobioną do mleka.
Tak dawno już jej nie piekłam, że musiałam dzisiaj upiec.
Przygotowanie bułki wymaga trochę pracy i czasu, ale dla efektu końcowego warto.


Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
30 g świeżych drożdży
5 łyżek  cukru kryształu
100 g roztopionego masła
sól

Kruszonka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
2 łyżki miękkiego masła

Wszystkie składniki wymieszać tworząc kruszonkę.

1 łyżka mleka do posmarowania chałki


Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski wsypać mąkę,cukier, sól,  mleko wymieszać z jajkiem i roztopionym przestudzonym masłem.
Wlać do mąki , dodać wyrośnięte drożdże i  dokładnie ciasto wyrobić. Ąż będzie gładkie i lśniące.
Zrobić z ciasta kulkę i odstawić do wyrośnięcia . Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu  przełożyć ciasto na blat i podzielić na trzy równe części.
Z każdej utoczyć wałek, połączyć je na końcu i zapleść warkocza.
Przełożyć chałkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i poczekać około 15 minut aż ponownie nam wyrośnie.
Posmarować bułkę mlekiem i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż bułka będzie rumiana.


chałka z kruszonką

7 komentarzy:

  1. Ale zjadłabym na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię upiec chałkę od czasu do czasu. Powstrzymuje mnie jedynie to, że mam ją potem ochotę sama zjeść całą :) Zawsze smaruję ją jajkiem, ale widzę, że mleko jest równie skuteczne. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię i czasami piekę. Świetnie smakuje na śniadanie z masłem i dżemem :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękna chałka, puszysta, idealna, to fakt - z masełkiem, jeszcze ciepła, smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie spróbowałybyśmy chałkę :) Same nigdy nie zrobimy ale ktoś mógłby nas poczęstować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Daaawno już nie jadłam chałki - Twoja wyglada cudnie !! :)

    OdpowiedzUsuń