piątek, 12 lutego 2016

Makaron z sosem kukurydzianym

Makaron fusilli -świderki.
Jest tak dużo rodzajów makaronów, że można by stworzyć bardzo długą listę.
W sklepach mamy obecnie makarony z twardej pszenicy,jajeczne i pełnoziarniste.
W Niemczech najbardziej popularne to makarony jajeczne. We Włoszech wszystko zależy od regionu, a ja najbardziej lubię ten domowy, który sama przygotuję.
Mistrzynią w robieniu makaronów była moja babcia. Kroiła szybciej nożem niż maszynka.
Może w najbliższym czasie postaram się zrobić makaron i pokazać Wam przepis.

Składniki
350 g makaronu świderki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
4 łyżki wody
250 g serka mascarpone
1 trawa cytrynowa
szczypiorek
sól
pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na sicie.
Na patelni rozgrzać masło. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle.
Kukurydzę i fasolkę odsączyć na sicie i dodać do cebuli. Podgrzać wszystko , stale mieszając, a następnie dodać posiekaną trawę cytrynową, serek mascarpone, 4 łyżki wody , doprawić solą i pieprzem.
Na koniec dodać makaron i wymieszać.
Na talerzu posypać posiekanym szczypiorkiem.

makaron z sosem kukurydzianym




15 komentarzy: