piątek, 12 lutego 2016

Babeczki z czekoladową czapeczką

Jeśli macie ochotę na pieczenie to polecam Wam takie małe słodkie co nieco.
Zabrzmiało to jak cytat z książki Kubusia Puchatka, ale nie jest to miodek.
Słodkie, pyszne i pięknie się prezentujące babeczki , przekładane kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Na wierchu każdej muffinki czapa z czekoladą.
Może na Walentynki takie upieczecie?
Polecam!


Składniki około 20 szt

Ciasto
4 jajka (osobno białka i żółtka)
200 g cukru
75 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki gorącej wody

Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić wraz z gorącą wodą na pianę , a następnie powoli dodawać cukier cały czas ubijając.
Do żółtek dodać pianę z białek , mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
Foremkę na muffiny (12 gniazd) wyłożyć papilotkami.
Każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec w 200 stopniach C około 15 minut.
Po upieczeniu wystudzić.

Polewa
100 g czekolady
3 łyżki mleka
Czekoladę rozpuścić nad parą z dodatkiem mleka.


Krem
600 ml śmietany kremówki (36%)
cukier ( według własnego smaku)
250 g serka mascarpone

Śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno, a następnie dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać.
Z babeczek ściąć górę 
Każdą babeczkę udekorować kremem i przyłożyć wierzch babeczki posmarowany czekoladą

babeczki z czekoladową czapeczką



7 komentarzy:

  1. Nie przepadamy za ciastami kremowymi ale Twoje babeczki są tak niesamowicie apetyczne, że trudno nie mieć na nie ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają z tymi czapeczkami :D Muszą być mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest prawie północ a ja dostałam ślinotoku <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł z tymi czapeczkami- mega:)

    OdpowiedzUsuń