sobota, 12 marca 2016

Babka kawowa.

Kolejna baba na blogu. Tym razem kawowa z lukrem kawowym. Nie należy ona do tych suchych babek, ale jest wilgotna. Idealna dla smakoszy kawy. Polecam nie tylko na święta, ale również do codziennej kawki lub herbatki.
W moich przepisach znajdziecie również inne smaki babek, które możecie odszukać tutaj
Znajdziecie tam mazurki i inne smaczne ciasta.
A teraz zapraszam na dawkę kawy w cieście.

Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka mleka
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko wymieszane z kawą i ucierać.
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Miksując wlewać olej.
Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem.
Foremkę do babki z kominem natłuścić i wysypać kaszą manną.
Wlać ciasto  i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do tzw suchego patyczka.

Lukier kawowy
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki mleka
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Wszystkie składniki razem utrzeć na gładko
 Polać babkę lukrem i posypać posypką.



babka kawowa


10 komentarzy:

  1. Zjadłabym kawałek do herbatki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawowa musi mieć fajny smak, bo wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wilgotna i kawowa? Poproszę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mogę zatem poprosić o kawałeczek na wynos? Przydałaby się mi dzisiaj do popołudniowej, sobotniej herbatki. Wygląda pięknie :) Pozdrowionka, miłej soboty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Słodka babeczka :) Na świąteczne śniadanie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kawowa wersja nie dla nas ale z kakaowa już jak najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyłączam się w/w grona, ale chyba przepis zlecę komuś do wykonania babki. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  8. jak jest gorzka po tej kawie?

    OdpowiedzUsuń