środa, 9 marca 2016

Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa ogórkowa to jedna z moich ulubionych. Poprzednio pojawiła się na blogu ogórkowa z ziemniakami, a tym razem z ryżem. Idealna na chłodne dni. Lekko kwaśna rozgrzewająca, smaczna zupa. Można ją podawać ze śmietaną.
Ja przygotowałam na wywarze mięsnym, ale dla nie jedzących mięsa polecam na wywarze warzywnym. Będzie równie smaczna.

Składniki

1 szyja indycza + 2 skrzydełka z kurczaka
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 słoik litrowy ogórków kiszonych
100 g ryżu
200 ml kwaśnej śmietany
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
sól
pieprz

Do garnka włożyć szyję indyczą, skrzydełka z kurczaka  i zalać 3 litrami wody. Gotować  około 30 minut.
Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do wywaru dodać starte i pokrojone warzywa, wsypać ryż oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut .
Ja śmietanę dodaję już na talerzach.

zupa ogórkowa z ryżem

2 komentarze:

  1. Ooo. U mnie zwykle ogórkowa jest z ziemniaczkami w kosteczkę, w sumie sama nie wiem dlaczego. Jakoś nigdy nie podajemy jej z ryżem, ale opcja ciekawa, tym bardziej, że ryż to super lekkostrawny dodatek do zup wszelkiej maści. Pozdrawiam cieplutko. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubiłyśmy zupę ogórkową :) Ale z ryżem jeszcze nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń