niedziela, 3 kwietnia 2016

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i jajkami

Szybka zapiekanka makaronowa ze szpinakiem. Bardzo ładnie się kroi i nie rozpada się. Ja wykorzystałam szpinak mrożony, ale również można dać świeże listki, które również należy bardzo krótko usmażyć na patelni. Ja, która zbytnio nie przepadam za szpinakiem zjadłam ją z apetytem.
A jeśli macie ochotę na inne zapiekani to zapraszam tutaj. Uzbierało się ich dość dużo.



Składniki
400 g makaronu świderki
200 ml śmietany
4 jajka
400 g szpinaku mrożonego
150 g sera żółtego
1 łyzka masła klarowanego
sól
pieprz

Makaron ugotować. Szpinak rozmrozić i  i lekko podsmażyć na maśle, wbić jajka i usmażyć.
Wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia do zapiekania. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i polać wierzch zapiekanki.
Posypać startym serem i zapiekać w piekarniku w 180 stopniach C do momentu rozpuszczenia się sera i jego zarumienienia.

zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i jajkami

9 komentarzy:

  1. wszystko co ma szpinak uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis na pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała zapiekanka. Z chęcią bym zjadła porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam :) zapiekanki makaronowe często goszczą w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię wszelkie kombinacje szpinakowych zapiekanek. Zakochałam się w nich raz - jedząc szpinakową lazanie i mam tak do dziś ;) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinak już nie pamiętam kiedy jadłem taki przepis to zachęta do spróbowania a nuż posmakuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka smietane najlepiej dodac? Slodka czy kwasna?

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda ze nie wiedzialam wczesniej :( zrobiłabym na piatkowy obiad ;)

    OdpowiedzUsuń