sobota, 30 lipca 2016

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasto drożdżowe, a jeszcze bardziej zapach pieczonego ciasta.
Tym razem upiekłam ze śliwkami. Do tego szklanka mleka lub kakao i jesteśmy "w niebie".
Ciasto wyszło puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Jeśli macie ochotę wypróbować to polecam.
Mamy teraz sezon na śliwki i warto upiec klasyczne drożdżowe ciasto.


Składniki

550 g  mąki pszennej
8 łyżek cukru
50 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
4 żółtka
1/4 łyżeczki soli
150 g masła

około 1 kg śliwek


Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, mleko roztrzepane z jajkami. roztopione i ostudzone masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, do momentu aż będzie od niej odchodzić, a następnie wyrobić ręcznie. W razie potrzeby podsypać łyżką mąki.
Odstawić do wyrośnięcia.
Blachę 24x24  cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto i ułożyć na nim połówki śliwek lekko wciskając. Śliwki układać skórką do dołu i do każdej wsypać odrobinę cukru. Poczekać aż ciasto ponownie wyrośnie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

6 komentarzy:

  1. Klasyka :) Idealny podwieczorek lub słodkie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile czasu należałoby wyrabiać ciasto, żeby masa zaczęła odchodzić od drewnianej łyżki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... Trudno określić, ale mi wyrobienie ciasta zajmuje około 6-7 minut
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ciasto jest przepyszne, piekłam już trzy razy i dzisiaj znów zamierzam upiec. Chciałabym spróbować w postaci bułeczek ze śliwkami. Myślę , że będzie pysznie! Pozdrawiam i dziękuję za przepis EwaH

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na bułeczki polecam przepis ten http://smakiuczucie.blogspot.com/2016/06/drozdzowki-z-serem-i-truskawkami.html

      Usuń