sobota, 2 lipca 2016

Ziemniaki zapiekane z rybą

Zapiekanki to według mnie najszybsze i najsmaczniejsze danie. Można je przygotowywać na różne sposoby. dzisiaj mam dla Was ziemniaki zapiekane z rybą. Ryba może być dowolna, ale bez ości w formie filetu.
Moja wnusia, która nie jest miłośniczką ryb, zjadła ze smakiem.
Może skusicie się na taki obiadek. Jednak nie przy takich upałach, ale w chłodniejsze dni, kiedy można odpalić piekarnik.


Składniki
700 g ryby (filet)
5-6 średnich ziemniaków
1 cebula
1 duży pomidor
przyprawa do ryb
200 ml śmietany (dałam 18%)
sól
pieprz

Ziemniaki ugotować na półmiękko, a następnie pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm i ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Rybę oprószyć przyprawą do ryb, pokroić w kawałki i układać pomiędzy plasterkami ziemniaków.Cebulę i pomidory pokroić w półplasterki. Pomidory ułożyć po bokach zapiekanki , a cebulę pomiędzy ziemniakami. Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Wlać na zapiekankę.
Piec w 200 stopniach C około 40 minut.

ziemniaki zapiekane z rybą

4 komentarze:

  1. lubię takie zapiekane obiadki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie najczęściej je się rybkę smażoną, więc takiego dania nie znam. Ciekawa jestem smaczku :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie zapiekanki lubię. Cała blacha i starcza na dwa dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo chętnie zjadłabym taki obiadek! Wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń