piątek, 19 sierpnia 2016

Leszcz zapiekany z fasolką i brukselką

Dzisiaj mam dla Was propozycję na smaczną rybę zapiekaną z fasolką szparagową i brukselką.
Ja miałam filety z leszcza, ale Wy możecie do zapiekanki wykorzystać dowolną rybę bez ości.
Lubię zapiekanki z rybami. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z wykorzystaniem ryb to zapraszam tutaj. Znajdziecie tam przepisy na ryby smażone, pieczone, a także zapiekanki rybne.


Składniki
700 g filetów z leszcza
400 g fasolki szparagowej
500 g brukselki
400 g śmietany (dałam 18%)
100 g żółtego startego sera
2 łyzki mąki pszennej
sól
pieprz
szczypiorek
olej do smażenia

Fasolkę ugotować w posolonej wodzie.
Z brukselki usunąć pierwsze listki i odciąć końcówki, a następnie ugotować w posolonej wodzie.
Rybę podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące.
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron aż ryba będzie rumiana.
Do naczynia do zapiekania wyłożyć ugotowaną fasolkę i brukselkę, a na środku ułożyć usmażoną rybę.
Śmietanę wymieszać ze startym serem, doprawić solą i pieprzem i wlać na wierzch zapiekanki rozsmarowując na całość.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż śmietana się lekko przyrumieni.
Przed podaniem posypać obficie posiekanym szczypiorkiem.

leszcz zapiekany z fasolką i brukselką

5 komentarzy:

  1. ŁaŁ! wygląda genialnie, chętnie zjadłabym właśnie teraz :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rybka :) Pyszotka! Na piątek idealna. U mnie w domu zwykle rybki są w wersji smażonej, więc z chęcią bym zjadła pieczoną. Pozdrawiam serdecznie :) Miłego weekendu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dawno nie byłem na stronie pani kuchni za co serdecznie przepraszam, ale wakacje piękne doznania a kuchnia bez nowinek. Leszcza aprobuję jako były wędkarz jako smaczną rybę. Skorzystam z przepisu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak przygotowanego leszcza jeszcze nie jadłam - pyszny :)

    OdpowiedzUsuń