poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Naleśniki zapiekane z serem i szynką

Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań. Lubię na słodko i na wytrawnie. Dzisiaj na moim stole gościły naleśniki z serem i szynką a wszystko zapieczone pod serową kołderką.
Podałam polane ketchupem. Były bardzo smaczne.
Jeśli macie ochotę zerknąć i wypróbować inne naleśniki, które znajdują się na moim blogu to zapraszam tutaj



Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej

Farsz:
200 g żółtego sera
200 g szynki

Dodatkowo
3 plasterki sera do zapiekania
olej do smażenia

Wykonanie:

Ciasto 
Mąkę , jajka, olej, sól, mleko wymieszać  i powoli wlewać wodę gazowaną ubijając mikserem lub trzepaczką.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce na  15 minut, aby "odpoczęło".
Patelnię rozgrzać z bardzo małą ilością oleju i smażyć cienkie naleśniki.
Na każdy naleśnik ułożyć dwa plasterki szynki, a na nią plastry sera. Zwinąć wraz z naleśnikiem w rulon i układać w naczyniu do zapiekania.
Na wierzch ułożyć plastry sera i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ser się rozpuści.

naleśniki zapiekane z serem i szynką

8 komentarzy:

  1. Świetne :)
    Choć zdecydowanie wolę wersje na słodko, to wytrawną bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnimi czasy naleśniczki jadałam wyłącznie na słodko oi nawet zdążyłam się stęsknić za takimi wytrawnymi. Zwłaszcza takimi pysznie wyglądającymi :) Pozdrowionka ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne na obiad ! Lubię naleśniki podane na słono :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie w zeszłym tygodniu było naleśnikowo. I na słodko, i na słono. Zapiekane także bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie proste przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń