sobota, 8 października 2016

Pulpety z kapustą pekińską z prodiża

Dzisiaj na obiadek proponuję pulpety z kapustą pekińską pieczone w prodiżu. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia to również możecie je zrobić w rondlu. Będą również bardzo smaczne.
Podałam je z ryżem. Obiad bardzo smaczny i również bardzo szybko przygotowany.
Na blogu w zakładce Mięsa znajdziecie również inne propozycje pulpetów jak również duży wybór dań mięsnych.

Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 mała głowka kapusty pekińskiej
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz


1 puszka pomidorów
1/2 szklanki wody
2 łyżki mąki do obtoczenia
olej do smażenia
koperek do posypania


Mięso włożyć do miski, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno kapustę pekińską, cebulę, bułkę tartą, sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować kulki i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z każdej strony.
Po obsmażeniu włożyć je prodiża. Wlać puszkę pomidorów zmiksowane z wodą. Doprawić solą i pieprzem. Piec w prodiżu około 25-30 minut. Po upieczeniu posypać posiekanym koperkiem.


pulpety z kapustą pekińską z prodiża

3 komentarze:

  1. Świetny i pyszny pomysł na obiad :) Z tym koperkiem wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Inspirująco. Pyszne pulpeciki. Wspaniałe danie na przykład na apetyczny, sycący sobotni lub niedzielny obiadek.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń