środa, 15 lutego 2017

Forszmak

Dawno nie robiłam tego dania, a jest naprawdę bardzo smaczne. Bardzo łatwe do przygotowania.
Forszmak to inaczej gulasz z mięsem, kiełbasą i dodatkami. U mnie ogórki kiszone, marchewka i papryka czerwona.
Danie można  podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub pieczywem.
Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie ponad 200 innych przepisów.
Zapraszam i polecam!


Składniki
350 g schabu bez kości
1 kiełbasa (dałam podwawelską)
2 łyzki masła klarowanego
2 szklanki wody
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 średnie marchewki
1 czerwona papryka
3 ogórki kiszone
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
papryka słodka
sól
pieprz

Schab pokroić na plastry około 0,5 cm grubości, a następnie pokroić je na mniejsze kawałki.
Masło rozgrzać w rondlu, a następnie obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony.
Kiełbasę pokroić na plasterki i obtoczyć je w mące.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać kiełbasę i zrumienić, a następnie dodać do mięsa.
Wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w paski paprykę, marchewkę pokrojoną w plasterki.. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Dusić na wolnym ogniu około 1 godziny. Na koniec dodać przecier pomidorowy i ogórki pokrojone w kostkę.
Dusić około 5 minut.

forszmak


4 komentarze:

  1. Ech te węgierskie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forszmak zupa ma tyle wspólnego z Węgrami, co fasolka po bretońsku z Francją.

      Usuń