poniedziałek, 13 lutego 2017

Kurczak pod pomidorową pierzynką

Jeśli nie macie pomysłu na szybki obiad, to właśnie mam dla Was taki przepis.
Bardzo szybko i smacznie przygotowane piersi z kurczaka pod pomidorową pierzynką, a całość polana kremem balsamicznym. Mięso można podać z ryżem, ziemniakami lub frytkami.
Do obiadu podałam surówkę z marchewki i rzodkwi
Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne.
Polecam!

Składniki
3 pojedyncze piersi z kurczaka
250 g pomidorów koktajlowych
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka kremu balsamicznego
sól
pieprz

Pierś z kurczaka umyć i pokroić na cieńsze plastry.
Każdy oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni grillowej obsmażyć z dwóch stron na rumiany kolor.
Na drugiej patelni roztopić masło i zeszklić cebulę drobno posiekaną, na koniec dodać drobno posiekany czosnek.
Każdego pomidora koktajlowego przekroić na pół i dodać na patelnię. Doprawić solą i pieprzem i smażyć aż pomidory puszczą sok.
Na talerzu ułożyć kotlety z kurczaka i na każdy nałożyć warstwę podsmażonych pomidorów.
Całość polać delikatnie kremem balsamicznym.

kurczak pod pomidorową pierzynką



1 komentarz: