czwartek, 13 kwietnia 2017

Boczek pieczony w rękawie

Boczek pieczony czy gotowany? Pieczony w kawałku czy rolowany?
Za każdym razem idealny, domowy. Tym razem upiekłam w rękawie foliowym. Wyszedł bardzo smaczny. Może się skusicie i też taki przygtujecie.
Na blogu znajdziecie również przepis na boczek peklowany i gotowany, który bardzo polecam.


1,5 kg boczku surowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku (rozgnieść lub drobno pokroić)
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy

Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce i nasmarować nimi boczek z każdej strony.
Odstawić go w chłodne miejsce na około 2-3 godziny.
Po tym czasie włożyć do specjalnego rękawa do pieczenia, związać rękaw z dwóch stron, a wykałaczką zrobić trzy dziurki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny.
Następnie rozciąć rękaw na górze (robić to ostrożnie, aby się nie poparzyć po rozcięciu worka) i piec jeszcze około 10-15 minut.

Boczek pieczony w rękawie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz