wtorek, 18 kwietnia 2017

Mazurek czekoladowy z owocami

Mazurek czekoladowy na kruchym cieście. Czyli tarta czekoladowa z owocami.
Było smaczne i bardzo szybko zostało zjedzone.  Upiekłam trzy mazurki, ale ten cieszył się największym powodzeniem.
Możecie do ciasta wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Ja miałam jeżyny, kiwi, truskawki i winogron.
Polecam!


Ciasto
250 g mąki
100 g masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru

Masa czekoladowa
100 g śmietany kremówki
100 g czekolady mlecznej
1 łyżka masła

Śmietanę rozgrzać wraz z masłem w rondelku i dodać czekoladę. Wszystko wymieszać aż powstanie gładka masa czekoladowa.


Dekoracja
owoce dowolne
2 łyżki galaretki cytrynowej
Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i przestudzić, a następnie pędzelkiem smarować wszystkie owoce ułożone na mazurku.



Mąkę przesiać na stolnicę dodać posiekane zimne masło, proszek do pieczenia, żółtka cukier puder i śmietanę. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyciąć kształt jajka. Z resztek ciasta zrobić podwyższony brzeg dookoła. Ponakłuwać widelcem spód ciasta.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane.
Na przestudzone ciasto wlać masę czekoladową i poczekać aż lekko zastygnie.
Na czekoladzie układać pasami pokrojone owoce.
Posmarować rozpuszczoną galaretką.

mazurek czekoladowy z owocami

3 komentarze: