niedziela, 24 września 2017

Makaron zapiekany z pieczarkami

Makaron zapiekany z pieczarkami to pomysł na szybki i smaczny obiad. Ugotowałam za dużo makaronu do obiadu i trzeba go było wykorzystać. Powstała smaczna zapiekanka.
Jeśli chcecie więcej przepisów i pomysłów na tego typu dania to polecam zakładkę Zapiekanki.
Znajdziecie tam zapiekanki makaronowe, ryżowe, z tortellini itp.
Polecam!


300 g makaronu (dałam penne)
300 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
3 pomidory
2 jajka
200 g śmietany (dałam 18%)
sól
pieprz
słodka papryka
150 g żółtego sera

Makaron ugotować i odcedzić na sicie.
Pieczarki jeśli są małe dać w całości, a większe pokroić na kawałki.
Paprykę pokroić w paski, pomidora i cebulę na kawałki.
Wszytko razem wymieszać i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Śmietanę roztrzepać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Zalać zapiekankę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut. Po tym czasie posypać całość startym serem i piec ponownie aż ser się rozpuści.

makaron zapiekany z pieczarkami

6 komentarzy:

  1. pyszny! Dla mojego lubego co prawda musiałabym dodać z pół kilo mięsa :D ale osobiście preferuję wersje bez :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śmietana gęsta czy płynna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma znaczenia jaka śmietana, każda będzie dobra.

      Usuń