piątek, 15 grudnia 2017

Bułki kwiatki

Bułki drożdżowe w kształcie kwiatków. Nadzienie ze słodkiego sera twarogowego.
Puszyste i mega smaczne. Do tego polecam szklankę mleka, kakao lub herbatę i mamy wspaniałe śniadanie lub kolację. Idealne dla dzieci do szkoły na drugie śniadanie.
Po więcej przepisów na smaczne bułki zapraszam do zakładki BUŁKI.
Polecam!


Ciasto
1 szklanka wody
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
8 g suchych drożdży
2 łyżki cukru pudru
4 szklanki mąki pszennej

Nadzienie
200 g sera twarogowego
2 łyżki cukru

Twaróg rozdrobnić widelcem i wymieszać z cukrem

Dodatkowo
1 żółtko
2 łyżki mleka
2 łyżki suchego maku

Żółtko roztrzepać z mlekiem


Do miski wlać ciepłą wodę, ciepłe mleko, olej, wsypać drożdże suche, cukier puder oraz mąkę.
Wszystko wymieszać łyżką i zagnieść ciasto aż będzie gładkie.
Uformować z ciasta kulę i włożyć do miski. nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie.
Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie z ciasta uformować wałek i podzielić go na 8 równych części.
Z każdego kawałka uformować kulkę i rozgnieść palcami na placek.
Nałożyć 2 łyżeczki sera, zawinąć go do środka bułki tworząc kulę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na papierze rozgnieść palcami bułki na placek i ponacinać tak jak pokazano niżej na zdjęciach.
Każdy nacięty kawałek obrócić górą do dołu.
Poczekać 15 minut aż bułki lekko wyrosną, posmarować każdą żółtkiem i środki posypać makiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż bułki będą ładnie rumiane.
Studzić na kratce.




bułki kwiatki


2 komentarze: