niedziela, 13 maja 2018

Zupa szparagowa (zielone szparagi)

Sezon na szparagi trwa i dlatego korzystajmy i jedzmy je pod każdą postacią. Dzisiaj mam dla Was zupę krem z zielonych szparagów. Podałam ją  z ptysiowym groszkiem. Jest bardzo smaczna i wiosenna.
Polecam również tartę ze szparagami , szparagi z jajkiem, pieczarki faszerowane szparagami  i inne.
Jeżeli Państwo przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Za co bardzo dziękuję.


2 pęczki zielonych szparagów
2 średnie ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła klarowanego
100 g żółtego sera
100 g słodkiej śmietany
2 l bulionu warzywnego lub mięsnego
groszek ptysiowy
sól
pieprz
bazylia

Szparagi opłukać i odłamać twarde końce. Pokroić łodygi na 1 cm kawałki, a główki odciąć.
W garnku rozgrzać masło klarowane i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka , a na koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Smażyć około 1 minuty. Dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz gałązki szparag. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć mieszając  przez około 4-5 minut.
Całość zalać gorącym bulionem , dodać główki szparagów i gotować około 7 minut.
Wszystko zblendować na gładko, dodać starty żółty ser. Doprawić solą, pieprzem i bazylią.
Zagotować do rozpuszczenia sera. Wlać śmietanę i wymieszać.
Na talerzu posypać groszkiem ptysiowym.

zupa szparagowa

1 komentarz: