sobota, 28 lutego 2015

Pieczeń z szynki wieprzowej.

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 łyżka octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
sól, pieprz

Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić.
Dodać ocet balsamiczny,olej,paprykę ostrą i słodką, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie obtoczyć bardzo dokładnie w marynacie.
Nakryć mięso folią i pozostawić na około 3 godziny w chłodnym miejscu.
Przełożyć mięso wraz z marynatą  do naczynia żaroodpornego, dodać liść laurowy, ziele angielskie
i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Czas pieczenia to około 1,5 godziny, co jakiś czas polewać mięso zalewą.





Pasta z sardynek.

Składniki:

1 puszka sardynek 125 g
1 mała cebula
8 czarnych oliwek
250 g twarogu
1 łyżka majonezu
1 łyżka ketchupu pikantnego
sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Oliwki pokroić w plasterki.
W miseczce rozgnieść widelcem twaróg wraz z sardynkami.
Dodać pokrojone oliwki, cebulę, majonez, ketchup i dokładnie wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.



piątek, 27 lutego 2015

Śledzie smażone

Składniki:

6 świeżych wypatroszonych śledzi
3 łyżki mąki
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

Śledzie umyć i osuszyć.
W miseczce wymieszać mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz.
Rybę obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju.
Proste, klasyczne i smaczne danie.





czwartek, 26 lutego 2015

Kurczak hajderabacki

Danie z kuchni hinduskiej

Składniki:

1 kurczak
2 płaskie łyżeczki kurkumy
2 cebule
400 g jogurtu naturalnego
2 łyżki masła klarowanego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
3 goździki
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz

Wykonanie:

Kurczaka opłukać, usunąć z niego skórę i podzielić na mniejsze kawałki.
W rondlu rozgrzać masło klarowane,dodać pokrojoną w plasterki cebulę i zarumienić ją, a następnie dodać  kardamon, cynamon, goździki, wymieszać i chwilę smażyć.
Włożyć kurczaka w kawałkach (ja podzieliłam kurczaka na cztery części), wlać puszkę pomidorów, jogurt wymieszany z kurkumą i rozgnieciony czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
Nie mieszać tylko dusić pod przykryciem na wolnym ogniu.
Dusić aż kurczak będzie miękki.
Na koniec posypać natką pietruszki.
Podawać z ryżem.


środa, 25 lutego 2015

Sałatka z łososiem i oliwkami

Składniki:

100 g wędzonego łososia
1 słoiczek selera konserwowego
1/2 puszki ananasa
1 puszka kukurydzy
100 g czarnych oliwek
100 g papryki konserwowej
2 łyżki majonezu
sól, pieprz


Wykonanie:
Seler, kukurydzę,ananasa odsączyć z zalewy.
Oliwki ,  paprykę oraz łososia pokroić.
Wszystko razem wymieszać, dodać majonez, sól i pieprz.
Sałatka gotowa.
Prawda, że szybko i smacznie?





wtorek, 24 lutego 2015

Zupa krem z ziemniaków z boczkiem

Składniki:

5-6 średnich ziemniaków
1 średnia marchewka
1/2 średniego selera
1 duża pietruszka
2 cebule
100 g wędzonego boczku
1,5 l wywaru mięsnego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
1 łyżka masła klarowanego


Wykonanie:

Ziemniaki,marchewkę,seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło i dodać pokrojone warzywa.
Delikatnie zeszklić na maśle, a następnie zalać gorącym
wywarem mięsnym.
Gotować do miękkości warzyw.
Blenderem zmiksować zupę na gładki krem, doprawić solą,pieprzem, papryką ostrą i słodką,
gałką muszkatołową i chwilę pogotować.

Na patelni podsmażyć cebulkę i boczek pokrojony w drobną kostkę.
Na talerz wlać krem ziemniaczany posypać podsmażonym boczkiem z cebulą.
Ja dodatkowo posypałam szczypiorkiem
Smacznego





poniedziałek, 23 lutego 2015

Ciasto "Żądło"

Składniki:

Ciasto

600 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
40 g świeżych drożdży
1,5 szklanki mleka
3 łyżki płynnego miodu
5 łyżek oleju

Polewa 
100 g masła
150 g płatków migdałowych
4 łyżki miodu

Krem
750 ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
200 g masła
4 łyżki cukru pudru

Wykonanie

Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Na stolnicę przesiać mąkę z cynamonem, wlać wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko,olej i miód.
Wszystko zagnieść na jednolite ciasto.
Zrobić kulkę i pozostawić do wyrośnięcia. 
Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto.
Polewa
W rondelku roztopić masło, dodać miód i płatki migdałowe. Podgrzać i wymieszać.
Posmarować ciasto polewą przed pieczeniem, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200
stopni C na około 25 minut.

Krem
Mleko zagotować, ale pozostawić część na rozrobienie budyniu.
Budynie rozrobić z mlekiem i wlać do gotującego się mleka. 
Intensywnie mieszać, aby nie przypalić.
Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać.

Upieczone ciasto lekko przestudzić, a następnie przekroić na dwie części.
Przełożyć  masą budyniową.
Smacznego