środa, 1 czerwca 2016

Zapiekanka makaronowa z botwiną i szparagami

Dzisiaj zapiekanka wiosenna z botwiną i szparagami. Bardzo łatwo się ją kroi, nie rozpada się. Szybki i smaczny obiad z piekarnika. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię wszelkie zapiekanki. Na moim blogu uzbierało się ich już sporo. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie to zapraszam tutaj .
A jakie są Wasze ulubione zapiekanki?


Składniki
300 g makaronu świderki
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek botwiny
400 ml śmietany (dałam 18 %)
3 jajka
4 łyżki startego sera grana padano
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
papryka ostra


Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić na sicie i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną botwinę bez buraków.
Smażyć mieszając, lekko posolić i popieprzyć. Całość wyłożyć na makaron.
Szparagi pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć na botwinę.
Śmietanę wymieszać z jajkami,doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Całość wlać na zapiekankę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 15 minut Przed końcem pieczenia posypać serem i wstawić na około 5 minut do piekarnika.
Gotowe!

zapiekanka makaronowa z botwiną i szparagami

10 komentarzy:

  1. w sam raz na szybki i pyszny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Botwinki jeszcze nie jadłam w zapiekance. Ale bardzo ją lubię i z chęcią bym spróbowała! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na botwinkę! :) Uwielbiam zapiekanki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też lubię tego typu zapiekanki :) Z botwinką i szparagami musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio robiłem pani zupę z botwinki. Była bardzo dobra to wykorzystam powyższy przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. A jaki czas pieczenia? bo zapomniała chyba Pani dopisać :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już uzupełniłam czas pieczenia. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Coś w tym roku mało u nas w kuchni botwinki :/
    Super danie :)

    OdpowiedzUsuń