poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Kurczak sosie grzybowym

Składniki:
3 piersi z kurczaka
250 g pieczarek
250 ml śmietany kremówki
1/2 pęczka koperku
3 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Posypać z obu stron solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pierś z dwóch stron , a następnie
przełożyć na ogrzany talerz i przykryć folią aluminiową.
Na tym samym maśle (jeśli nie przypaliło się nam) smażyć chwilę bez rumienienia drobno
posiekaną szalotkę. Dodać czosnek drobno pokrojony i pieczarki pokrojone w plasterki.
Podsmażyć do odparowania wody. Zalać śmietaną i smażyć aż otrzymamy gęsty sos.
Doprawić solą , pieprzem oraz dodać posiekany koperek.
Mięso kroimy na plastry i polewamy gorącym sosem.
Smacznego.




21 komentarzy:

  1. Lubię takie kremowe sosy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takim sosem to z pewnością smakuje idealnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos pyszotka. Pamiętam, że pierwszy raz taki jadłam podany przed mojego Tatę. Dużo nie gotuje, ale jak już coś mu wyjdzie to pierwszorzędnie. A pierś z kurczaka smażona na maśle- nie może być smaczniej. Pozdrowieńka serdeczne.
    Megly.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętam jak byłam dzieckiem, to mój tata robił wspaniałe sosy

      Usuń
  4. Zrobiłem kurczaka ale dodałem podgrzybki do pieczarek smaczne. Obiad na jutro J

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię, oj lubię.. :) albo polędwiczki!

    OdpowiedzUsuń
  6. dziś jadłam makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym :) jutro podchwycę Twój patent i dodam kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne danie, w sam raz na fantastyczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenie kurczaka, pieczarek i śmietany jest doskonałe. Smakowite danie :)

    OdpowiedzUsuń