wtorek, 21 kwietnia 2015

Placki z gotowanych ziemniaków w kukurydzianych płatkach.

Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały z obiadu.
Proponuję bardzo smaczne kotlety ziemniaczane panierowane w płatkach kukurydzianych.


Składniki:
700 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki
2 kiełbasy śląskie
sól
pieprz
płatki kukurydziane do panierowania
olej do smażenia

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki  skręcić przez maszynkę lub zblendować.
Wbić jajko, dodać mąkę i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę.
Doprawić solą i pieprzem.
Wyrobić na gładką masę.
Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej uformować kotlety.
Do miseczki wsypać płatki kukurydziane i lekko pokruszyć je dłonią.
Każdy placek obtoczyć w płatkach i usmażyć z obu stron na rumiany kolor.
Podawać gorące.




28 komentarzy:

  1. Fajne :-) nic nie może się zmarnować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej pory robiliśmy je bez kiełbasy, polane sosem grzybowym. Twoją wersję musimy wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, takich placków jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie zjadłabym na dzisiejszy obiad...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to musi być pysznie chrupiące ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajne kotlety! Zapisuję przepis bo dobrych przepisów nigdy za mało! bardzo fajnie że wpadłam na twojego bloga bo przepis idealny dla mnie :D

    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam podobne w Bieszczadach, pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Placki ziemniaczane w panierce z płatków kukurydzianych to dla nas nowość :) Wyglądają ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli chodzi o płatki kukurydziane stosuję do mielonych,schabowych i skrzydełek jako panierka.Pychotka.

      Usuń