czwartek, 30 kwietnia 2015

Makaron z serkiem mascarpone

Składniki:

400 g makaronu
250 g pieczarek
250 g serka mascarpone
2 ząbki czosnku
3 łyżki parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła klarowanego
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól
czarny pieprz

Wykonanie

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć 30 sekund czosnek drobno posiekany.
Dodać pieczarki pokrojone w półplasterki. Smażyć chwilę , a następnie dołożyć  serek
mascarpone. Wymieszać i chwilę smażyć na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem ,gałką muszkatołową.Ugotowany makaron połączyć z sosem , posypać natką pietruszki i parmezanem po czym wymieszać.
Nakładać na talerze.



19 komentarzy:

  1. Bardzo fajny ten makaronik. Z mascarpone jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam raz bardzo podobny zestaw. Jak dla mnie makaron mogę jadać na wszystkie sposoby i chyba nigdy mi się nie znudzi. A mascarpone i pieczarki w połączeniu dają smak idealny. Mmm, a jeszcze z parmezanem... Pysznie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już polubiliśmy danie:) bardzo zmyślne zestawienie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem szczerze, że makaronu z serkiem mascarpone jeszcze nie próbowałam, ale będę musiała, bo ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie idealne połączenie smaków:) Ile bym dała za taką porcję...:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne danie, uwielbiam mascarpone z drobiem

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie :D Dawno już takiego nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mascarpone na słono jeszcze nie próbowałam, pomysł bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń