wtorek, 19 maja 2015

Zapiekanka z kaszy bulgur i młodej kapusty

Kasza bulgur jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca,obniżają poziom cukru we krwi.
Zawiera bardzo dużą ilość błonnika, potasu, wapnia i magnezu..

Jak ugotować kaszę?
Kaszę wypłukać na sitku.
Na 1 szklankę kaszy wlać 2,5 szklanki wody.
Posolić i gotować około 10 minut bez przykrycia.  Zdjąć z palnika przykryć garnek pokrywką i pozostawić
do spęcznienia.


Składniki:
2 szklanki kaszy bulgur
5 szklanek wody
1 mała młoda kapusta
1 łyżka masła klarowanego
1 średnia marchewka
1 cebula
1 puszka pomidorów
1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
sól
pieprz ziołowy
150 g sera żóltego

Wykonanie.
Kaszę ugotować według przepisu podanego wyżej. Na dwie szklanki kaszy należy wlać 5 szklanek wody.
Kapustę drobno poszatkować.
W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę drobno posiekaną. Dodać kapustę, wlać 1/4 szklanki wody i dusić około 10 minut, a następnie wlać puszkę pomidorów, dodać kumin,sól i pieprz.
Dusić do miękkości kapusty.
W naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę ugotowanej kaszy i uciskamy łyżką ma gładko.
Kapustę wraz z sosem który powstał wlewamy na kaszę i również wygładzamy lekko uciskając łyżką.
Ponownie warstwa kaszy i na wierzch starty żółty ser.
Piec w 180 stopniach C do całkowitego rozpuszczenia się sera i lekkiego przyrumienienia.
Polecam i smacznego






14 komentarzy:

  1. nie jadłam jeszcze tej kaszy, fajna zapiekanka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super zapiekanka. Bardzo lubię kaszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dawno nie jadłam żadnej zapiekanki. A ta wygląda na bardzo pyszną. Powiem szczerze, że chyba nigdy nie miałam okazji jeść zapiekanki z kaszą- spróbowałabym :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kaszy nie jadałam jeszcze, ale sam pomysł na zapiekankę świetny, można też zrobić z inną ulubioną kasza:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi odpowiada ta zapiekanka - kaszę bulgur uwielbiam, więc przepis jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczna zapiekanka. Ten przekrój wygląda fenomenalnie, aż ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy pomysł na zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł na połączenie dwóch składników, które lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię kaszę bulgur samo zdrowie i zapiekanka pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  10. młoda kapusta obecnie króluje na moim stole, już wiem co zrobię z niej następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń