środa, 17 czerwca 2015

Krokiety ziemniaczane z jajkami

Ostatnio mam fazę na kluski i pierogi. Dzisiaj też podobnie. Zrobiłam krokiety ziemniaczane z nadzieniem jajecznym. Bardzo smaczne, a zarazem można wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z dnia poprzedniego.

Składniki:

Ciasto
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko 
2 łyżki masła
5 łyżek mąki
sól

Nadzienie:
4 ugotowane jajka na twardo
2 łyżki śmietany
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz

Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
bułka tarta do panierowania

Wykonanie:

Farsz:
Ugotowane jajka obrać ze skorupek i zetrzeć jaja na tarce o grubych oczkach. Dodać  śmietanę koperek i doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać 

Ciasto
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko,masło sól, mąkę i wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Można podsypać mąką , ale nie zbyt dużo. 
Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować placek o grubości  0,5 cm . Podzielić go na prostokąty równej wielkości i na każdy prostokąt nałożyć farsz, a następnie zrolować wzdłuż dłuższego boku. Skleić.
Obtoczyć krokiety w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony do zarumienienia.
Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową i odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać gorące z surówkami.

Krokiety ziemniaczane z jajkami




26 komentarzy:

  1. Moja mama nazywa je kotlet barowy-z baru mlecznego, pyszne są:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam czegoś takiego. Koleżanka z pracy polecała, ale ja jakoś się jeszcze za to nie zabrałam. Super to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię, koniecznie z jakimś lekkim sosem do maczania;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne danie :) Zapisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś próbowałam zrobić krokiety ziemniaczane ale kompletnie mi nie wyszły, może Twój przepis będzie dla mnie bardziej pomyślny. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest trudne do zrobienia polecam :)

      Usuń
  6. Jak dawno nie jadłam, takich krokietów. smaki mi narobiłaś, i jaki fajny farsz z jajek. Nie tylko wegetarianie będą zachwyceni :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe krokiety!
    Uwielbiam tego typu dania.
    Biegnę polubię Cię na Fb.
    Zapraszam na mój blog.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam Aniu i biegnę na Twojego bloga

      Usuń
  8. Smakowite, chyba nigdy nie jadłam takich krokietów, samą mnie to dziwi ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialny przepis, zdecydowanie nie na co dzień dla mnie, ale raz na jakiś czas taki comfort food, dlaczego nie...? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam to nie jest trudne i dość szybko się robi :)

      Usuń
  10. W kuchni nic nie może się zmarnować, a takie wykorzystanie ziemniaków z dnia poprzedniego, jest naprawdę pyszne...;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. hm jutro u mnie to na obiadek zaserwuje,dzieki i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń