czwartek, 18 czerwca 2015

Ryba duszona w sosie pomidorowym

Dzisiaj mam dla Was jeden przepis, bo większość dnia spędziłam na warsztatach kulinarnych, ale o tym napiszę Wam w innym poście.
Ryba duszona w sosie pomidorowym to szybkie i smaczne danie. Można wykorzystać filety rybne z dorsza,morszczuka itp.
Ja nigdy nie kupuję mrożonej ryby i takiej nie polecam.

Składniki:
800 g filetów  z pangi
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka ketchupu pikantnego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 szczypty ostrej papryki
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki wody
sól 
pieprz
szczypiorek


Wykonanie:

Filety rybne skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem , papryką słodką, ostrą i odstawić do lodówki na 30 minut.
W rondlu rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka (nie przyrumieniać), dodać drobno posiekany czosnek i chwileczkę podsmażyć.
Na cebulę ułożyć rybę, przykryć rondel i dusić około 7 minut, a następnie wlać wodę, ketchup dodać przecier pomidorowy  doprawić i dusić ponownie aż ryba będzie gotowa, ale nie rozgotowana.
Na koniec posypać szczypiorkiem.


ryba duszona w sosie pomidorowym

21 komentarzy:

  1. rybkę w pomidorach lubię, najczęściej w podobny sposób przyrządzam dorsza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rybka w sosie pomidorowym to coś co uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna rybka :) też mam taki talerzyk :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna odmiana dla smażonej, pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojt o musiała być baaardzo smaczna ryba :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż wstyd, że ryba gości na naszych talerzach tak rzadko, na szczęście skrupulatnie zbieram fajne pomysły jak ją przyrządzić i myślę, że w końcu częstotliwość się poprawi ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Panga nie jest naszą ulubioną rybą ale w takim sosie i tak by była dobra xD

    OdpowiedzUsuń