niedziela, 28 czerwca 2015

Najsmaczniejsze jagodzianki.

Pojawiły się jagody, a jak tylko się pojawiają to pierwszą rzeczą jaką robię, to piekę jagodzianki.
Takie z dużą ilością jagód, mięciutkie, puszyste i oblane lukrem.
Pyszności.

Składniki na 16 bułek

Ciasto
500 g mąki
30 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru

Nadzienie
1 szklanka jagód
2 łyżki cukru

Do miseczki wsypać jagody i cukier. Delikatnie wymieszać

Lukier 
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki ciepłej wody

Cukier utrzeć z wodą.


Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż nam wyrosną.
Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier,wbić jajko,wlać ciepłe mleko (nie gorące), olej,i wyrośnięte drożdże.
Wszystko zagnieść na gładkie ciasto.
Z ciasta zrobić kulkę, włożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość
Kiedy ciasto już wyrośnie, przełożyć je na stolnicę , uformować z niego wałek i podzielić na 16 równych części.
Każdy kawałek rozpłaszczyć ręką nałożyć  1 łyżkę jagód  i skleić ciasto formując bułkę.
Ułożyć bułki na blaszce wyłożonej papierem. i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Posmarować każdą bułkę letnim mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane.
Po upieczeniu wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.
Polukrować.

jagodzianki

Źródlo przepisu margarytka.blogspot.com 

22 komentarze:

  1. O tak, zaczął się sezon na pyszne jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :-) częstuję się jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham jagodzianki! Pycha :) Porywam ze sobą cały talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy jagodzianki ale te w cukierniach są wręcz utopione w lukrze :/ NAjlepsze pieczone własnoręcznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam jagodzianki, a smakują mi najbardziej z "własnołapnie" zebranymi jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo tak tak jagodzianki bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne :) też muszę upiec z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jagódki jeszcze trochę odstraszają ceną, ale dla takich pyszności zdecydowanie można kupować i zajadać się smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie bułeczki z jagodami! Pysznsci! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam jagodzianki, na jagodach jeszcze nie byłam, czas się wybrać i też zrobić jakiś wypiek :)
    Uwielbiam ten fioletowy kolor w bułeczkach =D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie one dobre, lepsze niż cukierni.

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy z borowkami amerykanskimi,tez beda dobre?

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wyglądają i takie pełne jagód :D ciekawe czy w niedzielę jeszcze znajdę jagody w lesie :)bo marzy mi się kolejna porcja :)

    OdpowiedzUsuń