piątek, 26 czerwca 2015

Ptysie z bitą śmietaną

Dzisiaj upiekłam ptysie z bitą śmietaną. Małe, słodkie i kaloryczne.
Ale co tam kalorie, przecież od czasu do czasu wolno.
Jak zawsze największym łasuchem na słodkie jest mój mąż i  tylko patrzyłam jak znikają jeden po drugim.
Z tego wniosek, że smakowały.

Składniki na 12 średnich ptysi
ciasto
4 jajka
200 g mąki
80 g masła
250 ml wody
szczypta soli

Krem
500 ml śmietany kremówki  36 %
3 łyżki cukru pudru lub według własnego smaku

cukier puder do posypania

Wykonanie:


Ciasto
W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. 
Dodać przesianą mąkę i mieszać energicznie i tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
Ciasto przełożyć do miski i przestudzić.
Kiedy już będzie letnie ucierać je, dodając kolejno po jednym jajku.
Za pomocą szprycy wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem ptysie. Ciasto rośnie więc należy zachować odstępy między nimi.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C około 20-25 minut.
Po wyjęciu jeszcze ciepłe przekroić je na pół.

Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno wraz z cukrem.
Napełniać jedną część ptysia śmietaną i przyłożyć drugą.
Posypać cukrem pudrem.

ptysie z bitą śmietaną

ptysie po przekrojeniu


16 komentarzy:

  1. Wspaniałe ci wyszły. Bardzo lubię takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ptysie. Wyszły Ci fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne, chętnie wprosiłabym się na ptysiową ucztę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie ładne! Zrobić dobrego ptysia to sztuka- opanowałaś ją do perfekcji!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię te małe słodkości, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne, fikuśne ptysie. moje ulubione z dzieciństwa ciacha.

    OdpowiedzUsuń