sobota, 6 czerwca 2015

Sałatka z sałatą rzymską

Byłam ostatnio na moim ulubionym targu i wypatrzyłam sałatę rzymską czerwoną.
Nie mogłam się jej oprzeć i wylądowała w moim koszyku.  
Wiecie, że właśnie sałata rzymska jest bogatsza w witaminy  niż inne sałaty.
Jednak w smaku jest zupełnie inna. 
Świetnie się komponuje z sosem majonezowo-smietanowym.

Składniki:

1 sałata rzymska czerwona
2 jajka ugotowane na twardo
3 ogórki małosolne
1 cebula czerwona
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Wykonanie:
Sałatę umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu.
Ogórka pokroić w kostkę , cebulę pokroić w piórka i ułożyć na sałacie.
Majonez ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Polać sałatę, a na wierzch zetrzeć na tarce jajka.
Smacznego

sałatka z sałaty rzymskiej

9 komentarzy:

  1. No super. Wszelkie sałatki lubię. Sałatę rzymską nauczyłam się jeść dzięki koleżance i posmakowała mi. Pozdrowionka. miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowo, lekko i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatki lubię do drugiego dania ta może być

    OdpowiedzUsuń
  4. Juz po składnikach i zdjeciu widać ze pyszna, zjadłabym ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. No i proszę... jak łatwo można zrobić smaczną sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z ogóreczkiem małosolnym pycha taka sałatka

    OdpowiedzUsuń