niedziela, 19 lipca 2015

Gulasz z białej kiełbasy

Czasami pomysły same przychodzą do głowy, kiedy otwiera się lodówkę. Tak było dzisiaj , kiedy nie wiedziałam co zrobić na obiad. Jest biała kiełbasa , jest gulasz.
Wyszło szybko i smacznie.

Składniki:
600 g białej kiełbasy parzonej
1 puszka pomidorów
1 puszka białej fasoli
1 duża cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/2  łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz

Wykonanie:
W rondlu roztopić masło i delikatnie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka.
Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki i chwilę podsmażyć ją z każdej strony.
Wlać do rondla 1,5 szklanki wody, dodać ziele angielskie,liść laurowy, pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz fasolę odsączoną na sicie.
Dusić około 15 minut, dodać pozostałe przyprawy i dusić jeszcze chwilę.
W przypadku, gdy sos jest zbyt rzadki  to mąkę ziemniaczaną rozrobić z bardzo małą ilością wody i wlać do sosu., wymieszać i zagotować
Na sam koniec dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.
Podawać gorące z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.

gulasz z białej kiełbasy

11 komentarzy:

  1. Nie robiłam gulaszu z białej kiełbasy, fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne danie w pięknym talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubimy białą kiełbasę ale jemy ją tylko na święta Wielkiejnocy :P
    Taki gulasz wygląda apetycznie i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sama nie przepadam za jakąkolwiek kiełbaską ale Twoje dania bardzo zachęcają:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł na pyszny gulasz :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny! Oj zjadłabym taki :) Ale mi smaku narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na wykorzystanie białej kiełbasy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super danie jednogarnkowe, takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam, niestety więcej nie zrobię. Nic specjalnego. Po dodaniu tymianku danie było lepsze, ale mimo wszystko nijaki smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozumiem, bo danie jest naprawdę bardzo smaczne i robiłam nie tylko ja i wiele osób i wszystkim smakuje. Jednak są różne gusty smakowe

      Usuń