niedziela, 2 sierpnia 2015

Kluski ze szpinakiem i białym serem

Dzisiaj kolejny sposób na szpinak. Mój młodszy syn nie przepada za szpinakiem. Jednak kluski o dziwo mu bardzo smakowały i zjadł ze smakiem.
Kluski szpinakowo-serowe są świetnym dodatkiem do obiadu.

Składniki:
250 g mrożonego szpinaku
250 g twarogu
150 g żółtego startego sera
3 łyżki mąki
2 jajka
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
50 g masła
kilka listków bazylii

Wykonanie:
Szpinak nie rozmrożony włożyć do rondla i dusić około 10 minut, a następnie odcedzić na sicie i przestudzić.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać szpinak, jajka i  żółty starty ser (odłożyć  dwie łyżki na posypanie).
Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać mąkę i wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać mąkę, ale maksymalnie 1 płaską łyżkę.
W garnku zagotować wodę , posolić.
Kluski można formować rękoma lub za pomocą łyżki. Wrzucać na wrzątek i gotować około 3 minuty jak tylko wypłyną na powierzchnię wody.
Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć i układać w naczyniu żaroodpornym.
Masło roztopić i polać kluski, posypać resztką startego sera i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  około 10-15 minut aż ser się roztopi.
Podawać gorące posypane posiekanymi listkami bazylii.



kluski ze szpinakiem i białym serem



4 komentarze:

  1. Kiedy zobaczyłam fotkę, pomyślałam, że to brukselka:) a tu proszę jakie piękne kluseczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super świetny pomysł :) Kluski szpinakowe, dla mnie idealny pomysł na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też myślałyśmy, że to brukselka :D Pięknie wyglądają i tak zielono :)

    OdpowiedzUsuń