sobota, 22 sierpnia 2015

Knedle ze śliwkami

Najlepsze knedle robiła moja babcia. Były mięciutkie i pyszne. Do dzisiaj wspominam ich smak. Babci już nie ma, a ja nie zdążyłam spisać receptury.
Dzisiaj zrobiłam według swojego przepisu knedle ze śliwkami i wyszły równie smaczne.
Sezon na śliwki w pełni i Wam polecam zrobić te kluchy.

Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 kg śliwek
2 łyżki cukru
3 łyżki masła
bułka tarta


Każdą śliwkę przekroić na pół i wydrążyć pestkę.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę.
Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki tak aby ciasto nie kleiło się nam do rąk.
Z ciasta uformować wałek i pokroić w poprzek na kawałki. Każdy kawałek ciasta lekko rozgnieść i ułożyć na nim śliwkę ( w każdą śliwkę do środka wsypać cukier) jak mniejsza, a jak większa to połówkę i owinąć ją ciastem tworząc kulki.
W garnku zagotować wodę i posolić.
Do wrzątku wkładać knedle, lekko zamieszać łyżką i jak wypłyną na powierzchnię pogotować jeszcze z trzy cztery minuty.
Wyciągnąć łyżką cedzakową.
W rondelku roztopić masło i zrumienić na nim bułkę tartą.
Polać knedle i w razie potrzeby posypać cukrem

knedle ze śliwkami


3 komentarze:

  1. Moje ulubione knedle to właśnie te ze śliwkami :) Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliwki bardzo lubimy a knedle? nie wiemy, nigdy nie jadłyśmy ;)

    OdpowiedzUsuń